suomi svenska english

Valtion yhteystietohakemistopalvelu: käyttöohje

Mikä Yhteystietohakemisto on?

Yhteystietohakemisto-palvelu on valtion keskitetty yhteyshakemisto, josta löytyy valtionhallinnon organisaatioiden palveluosoitteet ja näiden organisaatioiden työntekijöiden yhteystiedot. Palvelun tarkoituksena on tarjota kaikki valtion julkiset yhteystiedot helposti ja nopeasti yhdestä paikasta. Palvelu korvaa aiemmin Julha-nimellä tunnetun palvelun.

Yhteystietohakemiston käyttäminen

Yhteystietohakemisto-palvelu on käytettävissä internetissä osoitteessa : https://yhteystietohakemisto.valtori.fi. Palvelun käyttö on kansalaisille maksutonta eikä edellytä palveluun rekisteröitymistä.

Näin haet palvelusta yhteystietoja:

  1. Kirjoita haluttu hakusana Haku – ruutuun. Voit käyttää hakusanoina henkilön nimiä (etu- ja/tai sukunimi), viraston nimeä, kaupunkia, sähköpostiosoitetta, organisaatiota/yksikköä, titteliä tai osoitetta.
  2. Voit hakea myös usealla ehdolla samasta hakuikkunasta. Käytä esimerkiksi sukunimeä ja välilyönnillä erotettua kaupunkia, kuten alla kuvassa:
  3. Voit myös hyödyntää hakutuloksessa olevia arvoja painamalla -nappua. Esimerkiksi painamalla hakutuloksissa henkilön kohdalla ...haku antaa näkyviin kaikki finanssiasiantuntija tittelin omaavat henkilöt: –napilla saat poistettua hakukriteerejä hakuehdoista.
  4. Hakutuloksen kohteesta saat lisätietoa painamalla laajennuspainiketta

Yhteystietohakemiston käyttö eri laitteilla

Yhteystietohakemiston sivusto skaalautuu sopivan kokoiseksi eri kokoisille näytöille ja eri laitteille, kuten tableteille ja puhelimille.

Kuka voi käyttää Yhteystietohakemisto-palvelua?

Yhteystietohakemisto-palvelua voi käyttää kuka tahansa ja palvelu on kansalaisille maksuton. Yhteystietohakemiston yhteystietoja voi yhdistää myös kolmansien osapuolten palveluihin avoimen rajapinnan kautta.

Yhteystietohakemiston tarkoitus on tarjota mahdollisimman helposti valtion eri virastojen yhteystietoja ja parantaa näin palvelua kansalaisille.

Mistä ja miten tiedot tulevat Yhteystietohakemisto-palveluun?

Yhteystietohakemisto-palveluun valtionhallinnon organisaatioiden yhteystiedot tulevat automaattisesti Valtion keskitetyn puheratkaisuun tallennetuista tiedoista. Jokainen virasto vastaa yhteystietojensa näkyvyydestä, rajauksista ja oikeellisuudesta itsenäisesti. Suuri osa valtion eri organisaatioiden yhteystiedoista on keskitetty Valtion puhelunvälityspalveluun. Yhteystietohakemiston ideana on, että jos puhelu voidaan yhdistää valtion puhelunvälityspalvelusta, kyseinen yhteystieto näkyy myös Yhteystietohakemisto-palvelussa.

Miten Yhteystietohakemisto on teknisesti toteutettu?

Yhteystietohakemisto on web-sovellus, joka tarjoaa kolmansien osapuolten avuksi avoimen rajapinnan. Sovelluksen käyttöliittymä skaalautuu sopivan kokoiseksi eri kokoisille näytöille ja eri laitteille, kuten tableteille ja puhelimille.

Miten voin käyttää Yhteystietohakemiston palveluja omaan sovellukseeni tai osana ulkoista palvelua?

Yhteystietohakemiston tiedot on toteutettu avoimella rajapinnalla, joten niitä voidaan käyttää osana kolmansien osapuolten palveluja.

Yhteystietohakemiston avointa REST-rajapintaa voi hyödyntää helposti käyttämällä sitä HTTPS-yhteyden ylitse. Rajapinnalle lähetetään GET-muotoinen pyyntö, johon liitetään mukaan ”q” parametri, joka sisältää lähetettävän kyselyn. Esim. ”q=matti”, ”q=matti+meikäläinen”.

Esimerkki 1:Haku sanalle "testi"

https://yhteystietohakemisto.valtori.fi/api/2.0/search?q=testi

Rajapinta vastaa JSON-muotoisella vastauksella:

{"Persons":[],"Index":0,"Count":0,"TotalCount":0}
  • Persons sisältää haussa löytyneet yhteystiedot ([]=tyhjä, ei tulosta)
  • Index: Vastauksen indeksi numero jos käytetään sivutusta
  • Count: Tulosten määrä vastauksessa
  • TotalCount: Kaikkien tulosten määrä palvelimella jotka vastaavat hakua

Rajapinta tukee sivutusta, jota käytetään lisäämällä parametreiksi haluttu hakutulos sivu (i=index) ja (s=size) tulosten määrä joka näytetään yhdellä sivulla.

Esimerkki 2: Jos "helsinki" tuloksia on useampi sivu, tässä näytetään ensimmäinen sivu, maksimissaan 10 tulosta sivulla:

https://yhteystietohakemisto.valtori.fi/api/2.0/search?q=helsinki&i=0&s=10

Miten Yhteystietohakemiston käyttö onnistuu mobiililaitteilla?

Yhteystietohakemisto-palvelu on rakennettu siten, että se tukee mahdollisimman hyvin käyttöä myös mobiililaitteilla. Käytännössä Yhteystietohakemisto toimii kaikilla päätelaitteilla verkkoselaimen kautta.

Palvelun käyttöehdot

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori tuottaa Yhteystietohakemistopalvelun. Valtori ei vastaa palvelun virastokohtaisista tiedoista, vaan niistä vastaa jokainen virasto itsenäisesti. Tämän vuoksi Valtori ei ole vastuussa palvelun sisällön oikeellisuudesta, mahdollisista puutteista tai ongelmista tietojen saatavuudessa.

Varmenteen käyttäminen

Fineid:n tarjoamasta palvelusta voi lukee lisää osoitteessa www.fineid.fi

Fineid:n usein kysyttyä sivulla ja varmenne hakemisto sivulla on kuvattu tarkemmin kuinka fineid palvelua voi käyttää.